Groenbemesters gebruik je vooral in de moestuin op stukken grond die leeg staan na de laatste oogst. Groenbemesters zijn eenjarige planten die met hun wortels de structuur van je grond verbeteren. Wanneer groenbemesters afsterven of wanneer je ze in het voorjaar door de grond schoffelt, verrijken ze de bodem door er humus en/of stikstof aan toe te voegen. Heel erg handig en nuttig dus! Deze plantaardige bemesters zaai je gemakkelijk en groeien zeer snel. Ook nu nog, zo laat in het (moes)tuinseizoen.
Zoals je hierboven al las, bestaan er een aantal voordelen voor het houden van groenbemesters. Groenbemesters zijn tevens snelle groeiers die ook onkruid tegengaan. Dat is zowel in de sier- als in de moestuin een prettige eigenschap. Goede onkruidonderdrukkers zijn onder andere gele mosterd, rode incarnaat klaver en bijenvoer (Phacelia).
En die laatste naam verwijst naar nog een belangrijke kwaliteit van sommige groenbemesters: ze bieden bijen en andere nuttige insecten namelijk de broodnodige voeding. Dat geldt voor boekweit, gele mosterd en bladrammenas.
Als je zware kleigrond hebt, maken groenbemesters met hun wortels de grond veel losser zodat je die makkelijker kunt bewerken. De mooie zomerwikke is hiervoor zeer geschikt.
Sommige soorten zijn effectief tegen schadelijke aaltjes. Dat geldt onder andere voor Japanse haver.
De groenbemesters die vooral stikstof aan de bodem toevoegen, zoals de blauwe lupine, inkarnaatklaver en Phacelia zijn vooral geschikt voor plekken waar groenten hebben gestaan die veel stikstof uit de grond hebben gehaald. Dat zijn met name blad- en koolgewassen.
Deze mooie paarse bloem heeft niet voor niets de naam Bijenvoer gekregen; de bijen zijn er dol op. De bloem bevat veel nectar waar de bijen honing van maken en stuifmeel voor de larven van de bijen. Ook zijn de vlinders en hommels dol op de Phacelia vanwege de nectar.
Bijenvoer (Phacelia tanacetifolia) wordt veel gebruikt als groen bemester. Heb je een stukje grond over op je moestuin, zaai dit in met Phacelia, het groeit snel waardoor onkruid geen kans meer heeft, de bijen genieten ervan en na de winter als de plant is afgestorven door de vorst spit je deze door de aarde heen waardoor het als groenbemester dient.
wordt ook gebruikt als groenbemester. Na de groei wordt het omgespit zodat er meer voeding in de grond komt voor de volgende planten. Ook kan een veldje na de oogst van bijvoorbeeld graan ingezaaid worden met bijenvoer om onkruid geen kans te geven. Als het veld vol staat met snelgroeiend bijenvoer kan er geen onkruid meer bij. Aangezien bijenvoer niet tegen vorst kan, is het jaar erna het veld klaar voor een nieuwe ronde van de doelplant. Bijenvoer is geliefd in de biologische teelt vanwege deze goede eigenschappen.
© 2024 www.tuincentrumschoutenbos.nl - Powered by Shoppagina.nl
0 Reacties
Er is nog niet gereageerd